Katrine og Christian Uldahl har åbnet bedemandsforretning i Hørsholm og lægger vægt på den personlige bisættelse og begravelse.

For Katrine og Christian Uldahl falder æblet ikke langt fra stammen. De er nu tredje generation af bedemænd i familien, som siden 1975 har drevet bedemandsforretning og er kendt i det meste af Nordsjælland under navnet Uldahl.

Søskendepar vender sorgen til livet

Søskendeparret er gået sammen om deres egen forretning, og det blev her i Hørsholm, de i foråret åbnede kontor på Hovedgaden 28. Begge er eksamineret bedemænd og trods deres alder på 33 og 35 år har de allerede oparbejdet en stor erfaring i faget, da de har været med i familieforetagende de sidste 12-15 år.

“Vi er jo vokset op med det her. Rustvognen holdt derhjemme og i kælderen var der tomme kister, som vi skulle sno os forbi, når vi skulle hente noget. Så på mange måder falder det os jo helt naturligt, og vi kan lide det og ikke forestille os noget andet,” fortæller Katrine og Christian.

“Vi synes faktisk, at det er verdens bedste job,” fortsætter de og forklarer, at de i arbejdet kommer meget tæt på mennesker og familier i en berørt og sårbar periode, men hvor de kan hjælpe dem i den helt særlige begivenhed, det er at sige et sidste farvel til én, du elsker og holder af.

“Vi føler, at vi gør en forskel for dem, og det er helt utroligt tilfredsstillende. Vi kan ikke gøre det til en god dag, men vi kan være med til at gøre det til en smuk dag,” siger de to søskende.

Netop det personlige falder godt i tråd med, hvad flere og flere mennesker ønsker for det sidste farvel.

“Bisættelser og begravelser befinder sig lige nu i en brydningstid, hvor vi netop ser flere personlige elementer i ceremonien. Vi havde en afdød, der ønskede at der blev serveret et glas rosévin på vej ud af kirken, inden rustvognen kørte. Vi har oplevet en familie, der sendte en brevdue op, fordi det havde været deres kæres store interesse. Og mange laver billedcollager til kisten,” fortæller de to lokale bedemænd.

Gør det der giver mening

At bruge det meste af sin arbejdstid sammen med mennesker i dyb sorg er naturligvis ikke noget, der går upåvirket forbi.

“Det er ikke et job, du bare parkerer, når du går hjem. Men vi forsøger at vende det om og bruge det i vores eget liv ved netop at sætte pris på familien og dem vi elsker. At gøre det der giver mening og giver dig glæde. Og ikke udsætte alt, men nyde hver dag – og på på den måde tage ansvar for at få det liv, du gerne vil have,” pointerer søskendeparret, inden de runder af:

“Og huske at sige til vores nærmeste, at vi elsker dem…”

Læs hele artiklen i Ugebladet Hørsholm – klik her