For en smuk og personlig begravelse

Tlf: 2164 2970

Børn og begravelser

01. sep. 2018

Børn og begravelser

Når der sker et dødsfald i familien, vil børnene altid på den ene eller anden måde bliver inddraget. Ofte fordi de kan se og mærke at de voksne er berørte.  

Vi har samlet nogle gode råd fra bl.a. Børns Vilkår og Kræftens Bekæmpelse, som kan hjælpe de voksne med at inddrage og tale med børnene om døden.

Vær konkret

Når man taler med et barn, om nogen der er død, er det vigtigt, at man bruger det konkrete ord død. Børn forstår ikke omskrivninger, og nogle børn, går og venter på deres bedsteforældre, fordi de får at vide at vedkommende ”er gået bort” eller ”har fået fred”.

Hvis man selv er i sorg, så lad barnet se din sorg, og opleve at du er ked af det. Hvis du prøver at skjule sorgen, får barnet den opfattelse at sorg er en forbudt følelse.

Børn kan have behov for at være med i forberedelserne til begravelsen, især børn i skolealderen. Nogle børn har helt bestemte ønsker til f.eks., at den afdøde skal have tegninger med i kisten, eller at der skal synges en bestemt sang, som den afdøde altid sang for barnet.

Det er naturligt, at børn deltager i begravelse/bisættelse sammen med de øvrige efterladte. I mange tilfælde har børn en umiddelbar, ukompliceret opfattelse af døden. Hvis børn ikke bliver taget med, kan de føle sig holdt uden for en familiebegivenhed. Omvendt vil mange børn sikkert føle, at de er en del af fællesskabet, når de deltager i begravelsen.

Forbered dit barnet på begravelsen

Det er vigtigt at man forbereder sit barn på begravelsen/bisættelsen.

  • Tal om hvordan stemningen i kirken vil være.
  • Fortæl hvordan kirken og kirkerummet ser ud.
  • Fortæl nøjagtigt hvad der skal ske og hvorfor.
  • Sørg for at der er en voksen hos barnet under hele begravelsen/bisættelsen.
  • Børnene kan tegne tegninger, perleplader eller et brev og lægge det på kisten i kirken.

Man kunne f.eks. sige

”Når vi kommer ind i kirken vil der nok være en masse blomster. Det er fra mennesker som tænker på mormor og som kommer til at savne hende.”

”Kisten står oppe ved alteret. Kisten er hvid og ovenpå kisten er der lagt blomster. Morfars krop ligger i kisten sammen med de ting og tegninger du har lavet. ”

”Når begravelsen begynder vil kirkeklokkerne ringe og orglet begynde at spille. Det kan godt være lidt højt. Så begynder vi med at synge en salme. ”    

Hvis barnet ikke har lyst til at være med til begravelsen/bisættelsen.

Børn skal naturligvis ikke tvinges med til begravelsen, hvis de ikke har lyst. Man kan prøve at motivere barnet ved at tale om, at det er rart at se så mange mennesker som var glade for afdøde.

Man kan tage fotos i kirken, som barnet efterfølgende kan se hvis hun/han har lyst til det.

Christian Uldahl og Katrine Uldahl

Christian Uldahl
Katrine Uldahl
Eksaminerede bedemænd

Hovedgaden 28
2970 Hørsholm

Telefon: 2164 2970
post@uldahls.dk